27.12.2009

Suklaanruskeaa ja pilviä

Joulukiireiden hellitettyä keksin viimein mihin halusin käyttää Ikasyristä tilatun ruskean pilvikankaan - tytön tunikaan. Ruskeasta resorista syntyivät samalla myös legginsit ja kypärämyssy.

Pilvitunika on tehty Ottobre 4/2004 raglanhihaisen bodyn kaavalla kokoa 80. Bodyn alaosan muokkasin suoraksi ja hieman alaspäin leveneväksi. Tunikaa olisi voinut leventää paljon enemmän, jotta se ei olisi niin tyköistuva ja istuisi paremmin myös vaipan kanssa. Kauluksesta tein talvea ajatellen korkean, mutta tunikan tyyliin sopisi varmaan paremmin matalampi kaulus.

Kypärämyssy on tehty Pikku-Auringosta ostetusta ruskeasta resorista. Kaavana on käytetty Ottobren lohikäärmelakin ilmaiskaavaa koko 46. Kypärämyssy oli nopea ja helppo tehdä, näitä täytyy tehdä lisää sitä mukaa kun tyttö kasvaa :)

Ruskeat legginsit noudattavat tuttua ja turvallista linjaa, eli tein ne L&B legginsien pohjalta piirrettyillä kaavoilla.

Joulupaketteihin paita ja minimimmin mamman neppari-imu

Joulukiireiden ja touhujen keskellä löysin pienen hetken aikaa, jonka käytin lahjaompeluksiin. Naapurin 1,5 v. pojalle ompelin turkoosin askelpaidan. Turkoosi kangas on Jätti-Rätin resoria ja tummansininen resori on tilattu aikanaan Kangastukusta. Mariininsininen kangasväri ja jalanjälkisapluuna on ostettu Sinooperista. Kaavana käytin Ottobre 6/2009 Nighl Owls paidan kaavaa.

Pakettiin päätyi myös minimimmin mamman neppari-imu. Tällä kertaa päälikankaana ulospäin leppäkerttukuvioitu vaaleansininen flanelli ja sisäpuolella vaaleansininen yksivärinen flanelli. Imuina perinteisesti 2 kaksinkertaista bambuläppää ja mikrokuituimu kaksinkertaisesta mikrokuitufroteesta.

13.12.2009

Minimimmin mamman neppari-imut osa II

Pikkujoulujen jälkimainingeissa valmistui muutama minimimmin mamman neppari-imu. Ensimmäinen minimimmin mamman neppari-imu on toiminut hyvin - nopea kuivumaan ja helppo käyttää, kun kaikki osat valmiiksi samassa paketissa - joten päätin ommella niitä muutaman lisää.

Näissä imuissa on kuorikankaana kaksinkertainen valkoinen flanelli. Kuvassa alimpana imukerroksena on mikrokuitufroteeläppä kaksinkertaisesta kankaasta. Mikrokuidun päällä on kaksi bambuläppää, joissa kummassakin kaksi kerrosta bambufleeceä. Imu suljetaan kahdella kam-nepillä.

Turhien paksujen saumojen välttämiseksi kaikki reunat on ommeltu saumurilla. Imujen reunat on osin porrastettu, jotta ne istuvat vaippaan paremmin eivätkä imut erotu niin selvästi vaatteiden alta. Pikkujouluista ja tonttulakin ompelusta muistuttavat imujen saumojen punaiset ompelukoneen langat...

5.12.2009

Rattaiden kurasuoja

Syksyn kurakeleillä ja puistoreissuilla huomasin, etteivät vaaleat rattaiden kankaat ole sopivat, kun tytön haalarit ja kengät ovat hiekkaiset, märät ja likaiset. Muutenkin rattaiden lehtikuvio alkoi kyllästyttää. Turusta Irticosta löysin sopivaa oikean väristä ja edullista (1 €/m) ulkoilukangasta, josta päätin tehdä vaunuihin uuden istuinsuojan. Samasta kankaasta ajattelin vielä joku päivä ompelevani suojan myös autoon takapenkille. Vaalean beiget auton penkit eivät taida muuten pysyä siistinä lapsiperheessä...

Rattaiden suoja on tehty kaksiosaiseksi, erillisinä ovat istuinosa ja kenkäsuoja. Istuinosaan tein turvavaljaille sopivat aukot selkäosaan ja eteen keskelle. Istuinsuoja kiinnitetään ylhäältä lenkeillä vaunuissa oleviin nappeihin. Kenkäsuoja kiinnitetään yläosasta nepparilla ja kuminauhalla jalkatason ympärille.

Nyt voi rauhallisin mielin lähteä minimimmin kanssa kuralätäköihin pomppimaan ja hyppimään ja likastamaan vaatteet, ja sen jälkeen kaikesta sotkusta huolimatta nostaa tytön irvistämättä takaisin rattaisiin.

Minimimmin mamman neppari-imu

Eräänä yönä valvoessani flunssaisen pikkuneidin kanssa pohdin miten saisin tehtyä sellaisen imun taskuvaippaan, joka olisi nopea kuivumaan myös narukuivatuksessa, jossa olisi valmiiksi mukana jo riittävä määrä bambu- ja mikrokuitufroteekerroksia ja joka olisi niin yksinkertainen, että kuka tahansa lapsen hoitaja osaisi tarvittaessa täyttää kuivaustelineeltä taskuvaipat käyttövalmiiksi.

Ensimmäinen vaatimus oli nopea kuivuminen, sillä meillä ei ole kotona kuivausrumpua, vaan kaikki vaipat ja imut kuivataan narulla. Tämän takia vaipassa ei saa kiinteästi olla kuin enintään kolme kerrosta imukangasta päällekäin.

Käytän minimimmillä taskuissa tällä hetkellä imuina vähintään 3 kr mikrokuituimua ja 4 kr bambufleeceä, joten ainoa keino saada riittävästi ohuita imuja oli käyttää useita erillisiä läppiä. Vaippaan tuli siis kolme ohutta läppää, kaksi kaksinkertaisesta bambufleecestä (bambu-polyesteri) ja yksi kolminkertaisesta mikrokuitufroteesta.

Kaikki läpät on kiinnitetty imun kuorena toimivan kaksinkertaiseen joustofroteeseen samasta kohdasta viuhkamaisesti. Tällöin kaikki tarvittavat imut on valmiiksi samassa paketissa oikeassa järjestyksessä eikä kuivausnarulta tarvitse aina etsiä sopivia imupareja eri materiaaleista. Joustofroteekuori suljetaan läppien ympärille kahdella kam-nepillä. Näin saadaan yksinkertainen ja helppokäyttöinen imu. Taskun täyttäjän tulee tietää ainoastaan, että nepit suljetaan ja ne tulevat vaipan ulkokuorta vasten.

Pesun jälkeen vaippa pääsee testikäyttöön ja jos on toimiva, niin näitä voin helposti tehdä lisääkin. Vanhatkin imut voi ommella yhteen erilaisten imukuorien sisään :)

Norsuhuppari sai nepit

Odotetut ruskeat kam-nepit saapuivat kotiimme ja päätyivät norsuhuppariin. Nyt on koko asukokonaisuus valmis käytettäväksi. Hupparin kasvuvara taitaa vaan riittää kauemmin kuin vaaleanvihreän haalarin, joten jossain vaiheessa täytyy varmaan ommella haalarista seuraava koko hupparin kanssa käytettäväksi...