11.10.2010

Pari pipoa ja hernepusseja

Viedessäni taaperoani päivähoitoon tuli hoitopaikan ovella vastaan leikkikaveri kantaen kahta hernepussia. Niistä riitti pienokaisille iloa, joten ajattelin, että hernepusseja voisi ommella myös kotikäyttöön. Helppoa, nopeaa ja halpaa - ja lisäksi hernepusseista on riittänyt iloa kotona moneksi illaksi. Niitä voi heitellä koriin, piilottaa ja etsiä, laittaa laskemaan liukumäestä... Pienen ihmisenalun rajaton mielikuvitus on vain esteenä!

Lempparipipon jäädessä isän ja tyttären yhteisellä kauppa- ja uintireissulla jonnekin matkan varrelle piti ommella uusi pipo. En osannut valita, tekisinkö lilan pipon välikausihaalarin kaveriksi vai norsupipon ruskean ulkoilutakin kanssa käytettäväksi, joten tein molemmat.

Lila velour on ostettu Eurokankaasta, ruskea-vaaleanpunainen norsutrikoo on tilattu aikanaan Sampsukasta ja vuorena käytin Jätti-Rätin vaaleanpunaista resoria. Kaava on oma, ompeluohjeita ja -vinkkejä löysin muutamista käsityöblogeista.

10.10.2010

Tummaa lilaa liivimekossa

Pitkästä aikaa päätin ommella pikkuneidille liivimekon. Tumman lila velour muokkaantui jo unissani liivariksi, joten ei auttanut muu kuin ryhtyä tuumasta toimeen ja kangasta leikkaamaan.

Liivimekon kaava on oma. Alunperin piirsin kaavan Meandin puputunikasta (koko 62/68), mutta malli on matkan varrella muuttunut jo niin paljon, ettei alkuperäisestä kaavasta taida olla enää muuta jäljellä kuin teksti ensimmäisen kaavaversion paperissa. Tämä mekko on kokoa 90, etuosassa pienet laskokset ja kukka-aplikointi.

Liivimekon tumma lila velour on ostettu Eurokankaasta, aplikoinnin tilkku ja vaaleanpunainen resori Turun Jätti-Rätistä ja kam-nepit Naantalin Pikku-Auringosta.

5.10.2010

Pikkuista sukkaa puikoilta pukkaa...

Tyksin keskolan sukkakeräys osui sopivaan ajankohtaan. Kun pääsin vauhtiin sukkien kutomisessa, niin sukkapareja valmistui täydet kymmenen keräykseen ja omaan käyttöön vielä yhdet sukat ja tumput. Kaikkiin sukkiin käytin isoäitini vanhoja sukkalankoja, joita jäi vielä vaikka kuinka paljon varastoon pieniä sukkia varten. Isommista sukista voisi tulla aika kirjavia, sillä vain muutamaa lankaa taitaa löytyä täysi kerällinen. Muut lankakerät ovat vajaita, mutta niistä saa tehtyä pirteitä ja iloisia raitoja!

Sinisiä sukkia tuli neulottua kahdet ja niissä käytin nro 3 puikkoja. Ensimmäiset yksiväriset tein 24 silmukalla ja sukanvarteen tein makkaraneulosta saadakseni sukkiin vähän erilaista ilmettä. Sukan kantapää-varvasmitta on 8,5 cm. Kokonaan raidalliset siniharmaat sukat tein 21 silmukalla. Sukanvarren alku on ommeltu aina oikealla ja resoria on vain muutama kerros nilkan kohdalla. Näiden sukkien pituus on 7,5 cm.

Ruskeansävyisiä sukkia valmistui kolme paria pienemmillä puikoilla. Siniraidallisissa sukissa testasin miten kirjoneulos erottuu näin pienessä sukassa. Silmukoita on 30, resori neulottu 2o 1n ja sukalla on mittaa 9 cm. Ruskeaa ja luonnonvaaleaa väriä yhdistävissä sukissa on vaalea kantapää, varressa neljä ohutta raitaa ja resoria ei ole käytetty ollenkaan. Silmukoita on 24 ja pituus kantapäästä varpaisiin 7,5 cm. Vihreäruskeat raitasukat on tehty 24 silmukalla ja pohjan mitta on 7,5 cm. Varren resori on neulottu 2o 1n.


Tummanvihreitä villasukkia päätin piristää vaaleanpunaisilla raidoilla ja kuvioilla. Sukan varressa ei ole resoria, mutta yläosassa ja kantapään yläpuolella on neulottu makkarat. Silmukoita pienillä puikoilla (noin nro 2) oli 24 ja sukan pituus on 8 cm. Kirkkaanvihreät sukat neuloin 18 silmukalla kolmosen puikoilla. Mitta kantapäästä varpaisiin on 7 cm eli ovat tämän joukon pienimmät sukat. Näissäkin tein kirjoneuletta sukan teräosaan, tällä kertaa vaaleammalla vihreällä langalla.