5.12.2009

Minimimmin mamman neppari-imu

Eräänä yönä valvoessani flunssaisen pikkuneidin kanssa pohdin miten saisin tehtyä sellaisen imun taskuvaippaan, joka olisi nopea kuivumaan myös narukuivatuksessa, jossa olisi valmiiksi mukana jo riittävä määrä bambu- ja mikrokuitufroteekerroksia ja joka olisi niin yksinkertainen, että kuka tahansa lapsen hoitaja osaisi tarvittaessa täyttää kuivaustelineeltä taskuvaipat käyttövalmiiksi.

Ensimmäinen vaatimus oli nopea kuivuminen, sillä meillä ei ole kotona kuivausrumpua, vaan kaikki vaipat ja imut kuivataan narulla. Tämän takia vaipassa ei saa kiinteästi olla kuin enintään kolme kerrosta imukangasta päällekäin.

Käytän minimimmillä taskuissa tällä hetkellä imuina vähintään 3 kr mikrokuituimua ja 4 kr bambufleeceä, joten ainoa keino saada riittävästi ohuita imuja oli käyttää useita erillisiä läppiä. Vaippaan tuli siis kolme ohutta läppää, kaksi kaksinkertaisesta bambufleecestä (bambu-polyesteri) ja yksi kolminkertaisesta mikrokuitufroteesta.

Kaikki läpät on kiinnitetty imun kuorena toimivan kaksinkertaiseen joustofroteeseen samasta kohdasta viuhkamaisesti. Tällöin kaikki tarvittavat imut on valmiiksi samassa paketissa oikeassa järjestyksessä eikä kuivausnarulta tarvitse aina etsiä sopivia imupareja eri materiaaleista. Joustofroteekuori suljetaan läppien ympärille kahdella kam-nepillä. Näin saadaan yksinkertainen ja helppokäyttöinen imu. Taskun täyttäjän tulee tietää ainoastaan, että nepit suljetaan ja ne tulevat vaipan ulkokuorta vasten.

Pesun jälkeen vaippa pääsee testikäyttöön ja jos on toimiva, niin näitä voin helposti tehdä lisääkin. Vanhatkin imut voi ommella yhteen erilaisten imukuorien sisään :)

6 kommenttia:

  1. Onpas hauska imuajatus! Kerro ihmeessä käyttökokemuksia kun ehdit.
    Täällä yhden pienen kestopepun äiti aina valmiina kokeilemaan uutta ratkaisua ikuiseen imuongelmaan joka sisältää hyvin paljon narulle ripustamista ja useiden erilaisten imujen yhdistelemistä vaippaan.. =)

    VastaaPoista
  2. Imu on ollut käytössä nyt muutamia kertoja käyttöönottopesujen jälkeen. Kuivuu riittävän nopeasti ja on kiva, ettei tarvitse erillisiä imuja yhdistellä vaan kaikki on valmiina. Toistaiseksi olen ollut tyytyväinen ja ompelinkin näitä sitten muutaman lisää.

    VastaaPoista
  3. Onko tähän jonkinlaista kaavaa? Vai pitääköhän kokeilla kehitellä oma minimimmin mamma neppari imu : )

    VastaaPoista
  4. Kaavaa ei ole, ja mitat riippuvat kuinka leveitä ja minkä kokosia imuja tykkäät käyttää, mutta tässä ohje:

    Tarvitset:
    - mikrokuitufroteeta kaksinkertaiseen läppään 2 kpl (noin 10*30 cm)
    - bambufleeceä kahteen kaksinkertaiseen läppään 4 kpl (noin 10*28 cm)
    - kuorikangasta (flanellia, harsoa, lakanaa, joustofroteeta...) kaksinkertaiseen kuoreen 2 kpl (noin 25*30 cm)
    - mikäli kuorikangas on ohutta tukikangastilkut neppien alle
    - kam-nepit 2 kpl

    1) ompele mikrokuitu- ja bambuläpät
    2) ompele kuorikangas reunoista yhteen, laita neppien tukikangastilkut tarvittaessa kankaiden väliin, ja mikäli epäilet, että kuori ei pysy siistinä koneessa, voit tehdä tikkaukset taitekohtiin noin 7 cm päähän reunoista
    3)kiinnitä läpät toisiinsa hieman lomittain, jotta saumakohdasta ei tule niin kova ja paksu
    4) kiinnitä läpät kuorikankaan lyhyelle sivulle keskelle yläreunaan mikrokuitufrotee alimmaksi
    5) kiinnitä nepparit sopiviin kohtiin

    VastaaPoista
  5. Suuri kiitos tästä imuideasta! Toimiva ja näppärä paketti!
    T: nimimerkki krile kestovaippainfolta :)

    VastaaPoista